We zien een toename in het gebruik van gecertificeerde softcore panelen in de binnenvaart scheepsbouw. Bij het bouwen van de accommodaties op binnenvaartschepen zien we vooral bij rederijen en het vervoer van gevaarlijks stoffen een behoorlijke toename in het gebruik van gecertificeerde brandwerende panelen. Steeds vaker komt het voor dat de klasse bureaus zwaardere eisen stellen aan het te gebruiken materiaal om accommodaties te bouwen op binnenvaarders.

Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de binnenwateren ligt het voor de hand dat men zwaardere richtlijnen hanteert dan bij regulier transport, voor bescherming van de bemanning en de lading en vice versa.

Voor rederijen is naast het voldoen aan de zwaardere richtlijnen, een reden dat softcore panelen sneller bouwen en dat daarmee de accommodatie voor de bemanning goedkoper kan uitvallen. Op een schip waar wisselende bemanning op zit is de aankleding van de accommodatie van een minder groot belang dan bij bijvoorbeeld een schippersechtpaar dat woont aan boord.

Ondanks dat accommodaties gebouwd met brandwerende panelen niet zo verfijnd zijn als een op maat gebouwd interieur is het niet lelijk, en wel zeer degelijk.

De panelen bestaan uit twee lagen gegalvaniseerd staal, welke afgewerkt kan worden met PVC folies met kleur naar wens. Tussen de twee stalen lagen zit 25 of 50 mm steenwol. Hierdoor hebben de panelen uitstekende brandwerende eigenschappen als ook isolerende eigenschappen.

Het opbouwen van de accommodatie aan boord gaat vlot en is redelijk simpel. De panelen zijn in de basis 550 mm breed en worden in een profiel op de vloer geplaatst en verbonden door een veer en groef verbinding. De panelen zijn in vele kleuren en motieven te leveren. Door tussen de geplaatste wanden het plafond, van dezelfde brandwerende panelen, te monteren krijgt de gehele accommodatie zijn stevigheid. Deuren worden als set met kozijn passend bij de panelen meegeleverd als onderdeel van het totaal pakket.

In de basis kunnen we vanaf een algemeen plan de volledige accommodatie uittekenen en op maat maken. Wat in houd dat alles uitgewerkt, als een ‘lego pakket’ geleverd wordt.

Meer weten? Bekijk ons productaanbod of bel gerust 050 206 1000

Certificates and licenses